Wat gaat er uit?

Wat gaat er uit?

Sep 06, 2022

Heb je het artikel “Meten = Weten” gelezen en heb je nu een overzicht van jouw financiën?


Viel het mee of ben je je een hoedje geschrokken? Hopelijk heb je een goed overzicht gekregen en weet je waarmee je aan de slag kan gaan.


Uitgaven

Je hebt nu overzicht van je inkomsten en uitgaven en je wilt verder met het grip krijgen op je geld. Misschien kan je eerst beginnen met de uitgaven kant. Wellicht zie je daar een lek waar je snel wat aan kan doen.  Heb je namelijk gekeken waar, naast je vaste lasten, je geld heen gaat? Wat zijn de momenten dat je misschien achteloos geld uitgeeft wat in een maand toch een aardig bedrag bij elkaar is. Ben je wellicht een online shopper en zie je regelmatig afschrijvingen van je favoriete online winkels. Wat heb je daar gekocht waar je echt niet zonder kon of was het een impuls aankoop? En hoe zit het met je snackgewoontes. Koop je elke dag die latte met vanilleshot of haal je elke dag een lunch op de zaak? Tel het eens bij elkaar op om te zien hoeveel deze gewoontes je nu daadwerkelijk kosten. En als je dat elke maand zou sparen, wat zou je er wel niet allemaal mee kunnen doen?

Het kan natuurlijk zijn dat al jouw uitgaves in eerste instantie voelen als absoluut noodzakelijk. En als dat zo voelt, pak dan snel even een A4tjen en vouw deze in de lengte door het midden. Links zet je “Leuk om te hebben” en op de rechterkant zet je “Noodzaak om te hebben”. Ga dan eens opnieuw je uitgaven langs en schrijf het links op het bladje of rechts. Wees wel kritisch op elke uitgave en kijk er objectief naar.

Kom op maak die lijst!


Nu je dat hebt gedaan, waar staan de meeste uitgaven, bij leuk om te hebben of echt een noodzaak om te hebben? En ja koffie van thuis meegenomen in een thermosbeker kan toch ook lekker zijn.


Vaste lasten

Je hebt ook een overzicht gemaakt van je vaste lasten. Heb je daar alle maandelijkse (of jaarlijkse kosten / 12) opgeschreven? Valt er je iets op en welke kosten springen er uit? Misschien ben jij wel één van die mensen die een stille sponsor van de sportschool is geworden of een weekabonnement op een bepaald tijdschrijf hebt welke gelijk in de papierbak eindigt.

Zeg die onnodige abonnementen op en schrap die onnodige maandelijkse kosten.

Hoe zit het met je andere vaste lasten. Energie is een lastig onderwerp want de prijzen stijgen enorm. Overstappen is ook erg moeilijk en zal geen goedkoper tarief betekenen. Misschien kan je wat zaken isoleren in je huis om kosten te besparen, maar daar schrijf ik binnenkort vast nog wel wat over.

Maar hoe zit het met je telefoonprovider? Wellicht kan je daar een goedkoper alternatief voor vinden. Ook je televisie of internet provider kan misschien goedkoper. Speur eens rond op een vergelijkingssite en misschien zie je alternatieven die voor jou goed kunnen zijn.

Verzekeringen is ook een punt van aandacht. Ben je misschien dubbel verzekerd en is je verzekering nog passend voor jouw situatie?


Wees een echte vaste lasten detective en speur naar betere deals voor jezelf en je familie!


Succes met deze speurtocht en bedenk dat alles wat er niet gedachteloos uitgaat, je kan benutten voor iets waar je ontzettend veel plezier aan kan beleven of dat je iets bij elkaar kan sparen om nieuwe herinneringen met je familie te kunnen creëren.

Karin

-         Kijk een naar je flexibele uitgaven; leuk om te hebben of noodzaak om te hebben?

-         Bekijk je vaste lasten en zoek of er goedkopere passende alternatieven zijn.

-         Zijn er overbodige kosten waar je gelijk afscheid van kan nemen?