Steek je hand op!

Steek je hand op!

Aug 17, 2022

Steek jij als eerste je hand op als de kans daar is om een nieuwe uitdaging aan te gang of maak je je juist kleiner zodat een ander je niet ziet?


Ik vind dit zelf een confronterende vraag. Graag zou ik willen zeggen dat ik gelijk mijn hand opsteek als er een kans zich voordoet, maar eerlijk gezegd is dat niet wat ik doe.


Maar waarom is dat toch?


Bij mij gaat gelijk mijn denkproces aan en komen allerlei argumenten maar voorbij zoals “huh iets nieuws, dat is spannend” of “Kan ik dat wel en ben ik goed genoeg hiervoor”.  Zonde eigenlijk wat over de jaren heen heb ik veel ervaring opgedaan op verschillende vlakken en hierdoor mijn kennis en kunde uitgebreid. Door de verschillende ervaringen heb ik mijn gereedschapskist aardig kunnen vullen met kennis & kunde. Mijn gereedschapskist is dan ook goed gevuld met gereedschap waarmee ik aan elke uitdaging kan beginnen.


Dus ben ik op pad gegaan en vaker mijn hand opgestoken als er een leuke uitdaging voorbij kwam. En weet je wat ik de afgelopen periode heb ervaren? Met mijn goed gevulde gereedschapskist kan ik alvast beginnen en zodoende bouwen aan de voortgang van het project of uitdaging. En door hiermee aan de slag te gaan, zie ik vanzelf wel wanneer ik een hamer, zaag of wellicht een schroevendraaier nodig hebt, want ik heb de kwaliteiten die nodig zijn om voortgang te boeken. 


Af en toe is het tijd om van een afstand te bekijken hoe de voortgang is van jouw project en zien of alles nog waterpas is. Je kan meten dat je goed op weg bent, maar ja soms kom je op een punt dat je een specialist erbij moet betrekken omdat er ander gereedschap bij nodig is om voortgang te boeken. En besef dat dat gewoon okay is. Zo kan je namelijk weer verder met het bouwen en zorg je dat er solide gewerkt wordt.


Wanneer je bezig bent met je project, zullen er af en toe tegenslagen op je pad komen. Denk aan een lekkage of je komt net wat spijkers tekort. Je kan je daardoor uit het veld laten slaan of positief te blijven en op zoek gaan naar een oplossing. Door creatief met een hobbel op je weg aan de slag te gaan, ontwikkel je weer nieuwe vaardigheden die je weer kan meenemen in je gereedschapskist.


Wat ook een mooie bijkomstigheid is bij het beginnen aan iets nieuws? Als je voor een nieuwe gesloten deur staat en je opent deze, dan kom je weer in een omgeving/situatie waar weer nieuwe deuren zijn om te openen. Dus werkt iets niet zoals je had gehoopt of wil je wat anders doen, dan heb je zelf weer nieuwe deuren gecreëerd. Hoe mooi is dat?

Hopelijk realiseer jij je nu dat jij  ook een unieke gereedschapskist tot je beschikking hebt. Met deze gereedschapskist kan je zoveel kanten op. Heb vertrouwen in je eigen capaciteiten en dan steek je de volgende keer vol enthousiasme je hand op en ga je ervoor!


Karin


Tips:

·        Vertrouw op je eigen gereedschapskist

·        Wees enthousiast en stap door een nieuwe deur.

·        Leer van elke ervaring en groei.