Obstakels

Obstakels

Aug 14, 2022

Je hebt een plan, je koers is bepaald en je bent onderweg en dan…. KABOEMMM er is een kink in de kabel gekomen. Wat nu?


Herken je dit? Je wilt wat bereiken, je hebt een plan gemaakt en bepaald hoe je dit gaat aanpakken. Vol enthousiasme ben je begonnen, je bent lekker bezig en dan opeens is er een tegenslag waarvan je denkt: “Waar komt dit nu vandaag?”  Iedereen reageert anders, de één gooit de handdoek in de ring en een ander wordt alleen maar gemotiveerder om het gestelde doel koste wat koste te gaan halen.


Hoe ben je met zo’n moment omgegaan? 

Heb je je gelijk uit het veld laten slaan en je plan laten varen bij de eerste en beste tegenslag? Dat zou heel jammer zijn als dit jouw primaire reactie is op alle tegenslagen die je krijgt in je leven. Tegenslagen horen bij het leven en Je ontzegt jezelf een mogelijkheid om te leren en te groeien en jezelf uit te dagen. Je bereikt veel minder dan je misschien zou willen in het leven en zou eventueel alle moed verliezen op weer aan wat nieuws te beginnen.


Of zie je bij een tegenslag een kans om het beter aan te pakken of een andere manier te vinden om over dit obstakel heen te stappen? Hoe gaaf zou dat zijn, als je niet met de pakken neer gaat zitten en je creativiteit en talenten helemaal in kan zetten om weer verder te kunnen met je plan/project of waar je je zinnen maar op hebt gezet? Wat zou je allemaal kunnen bereiken in dit leven?


Maar wat als jij die persoon is die gelijk stopt bij de eerste de beste hobbel die op weg is? Hoe zou je je primaire reactie van de handdoek in de ring gooien kunnen negeren en als secundaire reactie te beseffen dat er en kans voor je hebt liggen?


Bij mij helpt het om eerst kort afstand te nemen. Wat gaat er nu niet goed of wat is er als hindernis op mijn pad gekomen?

-         Is het iets wat ik kan overwinnen door net een andere aanpak te kiezen?

-         Is het eigenlijk wel een obstakel of heb ik dat alleen in mijn hoofd gecreëerd? Als dat het geval is, dan pak ik de draad weer op en ga verder.

-         Of is er een obstakel waar ik zelf geen oplossing voor kan bedenken. Het helpt mij om dit met een vriend te bespreken. Vaak helpt het gewoon om je verhaal te doen en komt de oplossing tijdens dat gesprek.

-         Ook is het wel eens voorgekomen dat het obstakel zo groot was dat ik externe hulp nodig had. Dit doe ik eigenlijk alleen als het doel voor mij zo belangrijk is, dat ik het echt wilt behalen. Dat is het een afweging die ik dan heb gemaakt, voordat ik de hulptroepen inschakel.

… En zo nu en dan komt er een obstakel tevoorschijn die zorgt dat je via een omweg weer op het juiste pad, ook als was het niet het geplande pad, beland. Realiseer je als dat zo is en wees dankbaar voor dit signaal.


Wat is jouw laatste obstakel die je hebt overwonnen en hoe heb je dat gedaan?

Karin