Meten = Weten

Meten = Weten

Aug 17, 2022

Geld is een onderwerp waar iedereen wel wat van vindt. Meestal is de associatie met geld negatief. Je hoort over de kopzorgen dat er geen geld is, dat geld eng is of dat geld verdienen moeilijk is. De rijken worden rijker en de armen worden armer is ook zo’n gedachte. Maar zijn deze associaties ook echt waar?


Geld blijkt een negatieve associatie bij vele oproepen. Ook is het een onderwerp waar niet graag over gesproken wordt.


Weet jij wat jouw ideeën zijn over geld? 


Vaak is jouw manier van denken over geld al in je jeugd gevormd door hoe jouw ouders met geld omgingen. Hadden zij het altijd over een tekort en dat er meer rekeningen waren dan inkomsten in een maand? Mocht je iets niet hebben omdat “het geld niet op hun rug groeide?” 


Hoe ga jij nu om met geld en je financiën? Heb je een tekort en is het een onderwerp waar je liever niet over nadenkt? Laat je bepaalde (blauwe) enveloppen het liefst op de mat liggen? Een soort van struisvogelpolitiek. Of zegt je partner dat je een gat in je hand hebt? Welke clichés gebruik jij als je het over geld hebt? 


Nu je daar even over hebt nagedacht is het of jouw houding ten opzichte van geld is je helpt of is het een houding die je saboteert met hoe jij omgaat met geld en zorgt dat er altijd een gebrek aan geld is in je leven? 


Wat kan je nou doen om deze houding een draai te geven zodat het onderwerp een neutrale of misschien zelfs wel een positieve lading krijgt?


Meten = Weten

Als eerste zou ik je willen aanraden om overzicht te krijgen in je financiën. Je weet dan hoe je ervoor staat en kan dan bekijken hoe je jouw financiële situatie kan verbeteren en verstevigen. 

Meten is weten en dan is het maar duidelijk hoe jij ervoor staat.

Om dit overzicht te krijgen, maak een overzicht van al jouw inkomsten en uitgaven in een maand. Neem een notitieboek waar je dit bij kan houden of misschien heb je digitaal een app waarin dit kan.


Bij inkomsten zet je niet alleen je inkomsten  uit arbeid of overige bron, maar denk ook aan toeslagen,  welke je ontvangt.


Bij uitgaven zet je je vaste lasten allemaal neer. Huur/hypotheek, water, Elektra, zorgverzekering, andere verzekeringen. 

Dan is een belangrijke post je variabele uitgaven. Schrijf deze in detail op, zodat je goed kan zien waar je elke dag je geld aan uitgeeft. Elke dag lunchen op kantoor bv van €5,- is € 25/week en toch weer € 100.-/maand


Misschien kan je onderstaand overzicht als voorbeeld gebruiken?

Als je nu een maand lang je inkomsten en uitgaven hebt bijgehouden, wat hou je nou over onder aan de streep? Valt het mee of doet het een beetje pijn?


Zit je in de + dan is dat super mooi om te weten en misschien kan je besluiten om meer te gaan sparen. 


Zit je in de - dan is er voor jou zeker werk aan te winkel. Bekijk je inkomsten nog eens goed. Doe je een beroep op alle voorliggende voorzieningen die er zijn. (misschien voldoe je aan de voorwaarden voor zorg- en/of huurtoeslag). Hoe ziet jouw uitgaven kant eruit? Geen dubbele kosten in verzekering en gebruik je alle abonnementen die je nu hebt(op hoeveel streamingdiensten heb je nu werkelijk een abonnement nodig? ) Hoe zit het met je variabele uitgaven, soms geef je bijna gedachteloos geld uit aan kleine dingen, maar die tellen al snel op tot grote bedragen. 

Probeer de maand erop wat bewuster met je variabel uitgaven te zijn en kijk of dat helpt, zodat je de maand positiever kan afsluiten.


Hopelijk heb je nu een begin gemaakt met grip krijgen op je eigen financiën en weet je nu hiermee bijna precies hoe je er op dit moment voorstaat.  Meten is weten, dus als je emoties de overhand nemen bij het onderwerp geld, dan pak je overzicht erbij en schrijf het op!


Karin

Tips: 

  • Meten = Weten
  • Schrijf maandelijkse je inkomsten en uitgaven op
  • Kijk of je een beroep doet op de voorzieningen waar je recht op
  • Kijk of je dubbele kosten hebt in je uitgaven waar je op kunt bezuinigen
  • Krijg grip of je gedachteloze uitgaven.