Een vat vol talenten

Een vat vol talenten

Aug 10, 2022

Ben je nog op zoek naar wat jouw talenten zijn? Twijfel je aan je eigen kunnen en wat je nu eigenlijk wel kan? Niet doen! Stop met twijfelen want realiseer je dat iedereen meerdere talenten heeft. Het enige wat jij hoeft te doen, is om jouw eigen talenten te ontdekken.

 

Wat is een talent?

Je bent op zoek naar wat jouw talenten zijn maar dan moet je, denk ik, als eerste beginnen met wat een talent nu eigenlijk is? Een talent is iets wat je van nature in je hebt zitten. Een talent zit in je en heb je al. Je bent er mee geboren en neemt deze je hele leven mee. Het is dus niet iets wat je hebt geleerd of eigen hebt gemaakt. Het is iets wat er gewoon is. En wat nog mooier is, iedereen heeft meer dan 1 talent. Wat een geruststelling om te weten te weten dat we allemaal talenten hebben die er gewoon zijn. Gewoon beschikbaar zijn voor ons om te ontdekken en te gebruiken; een soort van palet met kleuren die er zijn om te gebruiken om een mooi schilderij te maken. Wat jou uniek maakt ten opzichte van anderen is de combinatie van de talenten die jij hebt en hoe je ze gebruikt.

 

Hoe ontdek je je talent?

Het is goed te weten dat je meerdere talenten hebt, maar hoe weet je nou precies wat jouw talenten zijn? De meeste talenten gebruik je dagelijks, zonder dat je het door hebt. Het is iets wat je gemakkelijk afgaat en waar je eigenlijk helemaal niet over nadenkt. Misschien heb je wel eens een complimentje gekregen over iets wat je hebt gedaan, maar waarvan jij dacht “dat kan toch iedereen?” Nou misschien was het iets wat niet iedereen zomaar kan doen, maar is iets wat bij jou hoort als jouw talent. Met dit gegeven zou je huiswerk kunnen beginnen en hou bijvoorbeeld een week lang bij wat je op een dag hebt gedaan en wat je met gemak afging. Misschien krijg je positieve feedback van je collega’s of vrienden over iets wat je hebt gedaan? Schrijf dat ook op. Eind van de week pak je jouw notities erbij en je kijkt of je een herhaling ziet van bepaalde handelingen en wat voor talent daarachter zit? Heb je bv een goede financiële analyse gemaakt in dat project waar je aan werkt? Of had je een presentatie voor een groep gegeven waar mensen je een complimentje over gaven? Of heb je een collega geholpen die vast zat in haar werk? Hopelijk zie je dat je al veel dingen kan, die je met gemak doet en waar jij het verschil mee maakt. Dat zijn de talenten die je nu al actief inzet en gebruikt. Maar een mens heeft meerdere talenten, dus hoe ontdek je nou de talenten die nog dagelijks in de schaduw staan?

Verborgen Talenten

Hoe vind je je verborgen talenten? Dat is een lastige wat deze gebruik je op dit moment niet. Je hebt deze misschien in het verleden gebruikt zonder je er erg in had en daarnaar weer in de kast gezet of misschien heb je ze nog nooit eerder gebruikt. Hoe kan je deze talenten van jezelf ontdekken, zodat je ze in kan gaan zetten en er beter in kan worden?


Online is er veel te vinden over talenten en het ontdekken van je talenten. Waarschijnlijk ben je ook zo op deze pagina gekomen. Om actief aan de slag te gaan met deze ontdekken zou je een talentenscan online kunnen invullen. Er zijn meerdere talentenscans en vragenlijsten online hierover te vinden. Zoek eerst wel goed uit wat de bron is van deze scans en waar je deze doet, zodat je de terugkoppelingen op waarden kan inschatten.

 

Als je dit misschien niet helemaal geloofd, kijk dan of je huidige werkgever een loopbaan oriëntatie consult kan aanbieden. Hier zit vaak een talentenscan bij en dit kan je dan bespreken met iemand die hier gespecialiseerd in is? Veel werkgevers bieden een variant van dat aan. Ook zijn er vakbonden die hier iets voor aanbieden. Vraag eens wat er beschikbaar is en misschien kan je daar mee aan de slag gaan? Vaak is er meer hulp als je er actief naar op zoek gaat en erom vraagt.

Ben je toch meer van het ouderwetse boekenstudie werk om zelf aan de slag te gaan, dan zijn er ook verschillende boeken beschikbaar die je hiermee kunnen helpen. Van de vele boeken die er zijn, is het boek “Ontdek je sterke punten 2.0” van Tom Rath echt een aanrader. Het geeft je de mogelijkheid om online een aantal vragenlijsten in te vullen en na afloop krijg je een overzicht van je vijf kerntalenten die je hebt. Met deze vijf kerntalenten kan je aan de slag om te kijken waar deze nu echt tot zijn recht komen. Ik heb deze gedaan en de uitslagen waren verrassend.

 

Ontdekkingsreis

Hopelijk heb je na het doen van je huiswerk of begeleiding die je hebt gehad een beeld van je talenten gekregen. Dit is heel mooi als je een lijst hebt van je talenten en daar inzicht in hebt. Realiseer je wel dat de ontdekkingsreis nu pas echt begint. Je weet nu wat jouw talenten zijn en hoe ontwikkeld ze zijn; Welke talenten gebruik je regelmatig en heb je verfijnd en welke talenten zijn nog nieuw voor je en staan qua ontwikkeling nog in de babyschoenen? Of heb je sommige talenten al zo ver ontwikkeld dat het nu één van je kwaliteiten is geworden?


Zie je ook wat voor verrassende talenten er tussen staan en wil je deze meer ontwikkelen? Kan dat in je huidige werk/ leefomgeving of is er misschien een nieuwe omgeving voor nodig om dat talent verder te ontwikkelen tot een kwaliteit? Vaak is het ook dat de talenten die je leuk vindt, ook de talenten zijn die je vaak gebruikt. Door het gebruik, ontwikkel je deze talenten, zodat deze ook weer kwaliteiten van je worden. Je leest het, je reis is pas net begonnen.


Fijne ontdekkingsreis, geniet van de tocht en wie weet waar je allemaal beland tijdens deze reis.


Karin